Balıkesir ve Riha’da Mereş Katliamı’nın 47’nci yılında anma

balikesir-ve-riha’da-meres-katliami’nin-47’nci-yilinda-anma

Balıkesir’in Altınoluk ilçesinde Mereş Katliamı’nın 47’nci yılı dolayısıyla Altınoluk Alevi Kültür Derneği tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. Altınoluk Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açıklama sırasında sık sık “Maraş’ı unutma unutturma” ve “Dün Maraş’ta bugün Sivas’ta, çözüm faşizme karşı savaşta” sloganları atıldı.

Çok sayıda yurttaşın katıldığı açıklamada, Mereş Katliamı’nın yüzlerce Alevinin katledilmesine, binlercesinin yaralanmasına ve on binlercesinin zorunlu göçe maruz bırakılmasına yol açtığı anımsatıldı. Katliam sürecinde Alevilere ait mahallelerin sistematik biçimde hedef alındığı belirtilirken, aradan geçen 47 yıla rağmen acının ve öfkenin tazeliğini koruduğu vurgulandı. Açıklamada, “Maraş yalnızca geçmişte yaşanmış bir trajedi değil; adalet sağlanmadığı için bugünü ve geleceği tehdit eden açık bir yaradır” ifadelerine yer verildi.

‘FAİLLER ÖDÜLLENDİRİLDİ’
Açıklamada, katliamın gerçek failleriyle bugüne kadar samimi bir yüzleşmenin yaşanmadığına dikkat çekilerek, sorumluların büyük bölümünün yargı önüne çıkarılmadığı, bazı faillerin ise siyasi olarak ödüllendirildiği hatırlatıldı.

Son olarak Suriye’de Alevilere yönelik katliamlara da değinilen açıklamada, uluslararası topluma çağrı yapılarak, Alevilere yönelik katliamları cesaretlendiren politikalardan vazgeçilmesi istendi.

RIHA

Riha Emek ve Demokrasi Platformu, Maraş Katliamı’nın 47’nci yıldönümü dolayısıyla Xeliliye ilçesinde bulunan Novada Park AVM önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubeleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il ve ilçe örgütleri, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Riha Şubesi ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Basın açıklamasını platform adına ÖHD Eşbaşkanı Yasin Aktaş okudu. Aktaş, 19 Aralık 1978’de başlayıp 26 Aralık 1978’e kadar süren Maraş Katliamı’nda 120 kişinin vahşi yöntemlerle öldürüldüğünü, binin üzerinde kişinin yaralandığını, 552 evin yakılarak tahrip edildiğini ve 289 işyerinin yağmalandığını hatırlattı. Katliamın sona erdiği gün olan 26 Aralık 1978’de 13 ilde sıkıyönetim ilan edildiğini belirten Aktaş, “Bu katliam da tıpkı diğer Alevi katliamları gibi devletin gözetiminde gerçekleşmiş, şehirdeki kolluk kuvvetleri herhangi bir müdahalede bulunmamıştır. Önlemeye yönelik gerekli tedbirleri almaması nedeniyle Maraş Katliamı’nın sorumlusu devletin kendisidir” dedi.

‘GERÇEKLER HALKA AÇIKLANMALIDIR’
Katliamın aydınlatılması gerektiğini vurgulayan Aktaş, geçmişte yaşanan soykırımların, insanlığa karşı suçların ve savaş suçlarının açığa çıkarılmasının toplumsal barış açısından önemine dikkat çekti. Aktaş, “Bu suçlar nedeniyle resmi özür dahil gerekli adımlar atıldığında kalıcı toplumsal barışın temelleri daha da sağlamlaşacaktır. Bu nedenledir ki Maraş Katliamı aydınlatılmalı, adalet sağlanmalı ve Alevilerden özür dilenmelidir” ifadelerini kullandı.

Maraş Katliamı’nda yaşamını yitirenleri saygıyla andıklarını belirten Aktaş, siyasal iktidara çağrıda bulunarak, “Hakikat ve adalet için mutlaka bir komisyon kurulmalı ve dünyada onlarca ülkede yapıldığı gibi Türkiye’de de gerçekler halka açıklanmalıdır” dedi.

Source: ANF News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

mt-sample-background

© 2024 Egerin. All rights reserved.

Scroll to Top

Subscribe to receive News in Email

* indicates required

Intuit Mailchimp