İran’da bir kişi daha idam edildi, idamlar bir yılda yüzde 68 arttı

iran’da-bir-kisi-daha-idam-edildi,-idamlar-bir-yilda-yuzde-68-artti

İran’ın İsfahan eyaletine bağlı Kaşan kentindeki cezaevinde tutulan 34 yaşındaki Ali Zohrabi’nin idam edildiği bildirildi. İdamın 16 Nisan’da gerçekleştiği açıklandı.

İran İnsan Hakları Örgütü tarafından paylaşılan bilgilere göre Zohrabi, bir trafik polisiyle yaşadığı tartışma sonrası gözaltına alındı. Tartışma sırasında polisin hayatını kaybetmesi üzerine hakkında “kasten öldürme” suçlamasıyla yargılama başlatıldı.

Mahkeme, Zohrabi hakkında İran hukuk sisteminde yer alan “kısas” (misilleme) yasası kapsamında idam cezası verdi. Bir çocuk babası olan Zohrabi’nin, kendisine verilen kararı resmi kanallar yerine basın aracılığıyla öğrendiği belirtildi.

İDAMLARDA YÜZDE 68’LİK ARTIŞ

İki sivil toplum örgütü geçen pazartesi yaptıkları açıklamada, İranlı yetkililerin 2025 yılında en az 1.639 kişiyi idam ettiğini ve bunun 1989’dan bu yana en yüksek rakam olduğunu açıklamıştı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR) ile Paris merkezli Ölüm Cezasına Karşı Birlikte (ECPM) örgütlerinin ortak yıllık raporuna göre, bu rakam 2024 yılında idam edilen 975 kişiye kıyasla %68’lik bir artışa tekabül ediyor ve idam edilen 48 kadını da içeriyor.

Sivil toplum örgütleri ayrıca, Ocak 2026’da yapılan gösterileri sırasında gözaltına alınanlardan yüzlercesi de hala idam cezası ve infaz riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. 

Source: ANF News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

mt-sample-background

© 2024 Egerin. All rights reserved.

Scroll to Top

Subscribe to receive News in Email

* indicates required

Intuit Mailchimp