Sîwana Komên Xwendekarên Kurdistan öncülüğünde Almanya’nın Heidelberg kentinde birinci Kürdistanlı Öğrenci Gençlik Konferansı gerçekleştirildi. “Kurdistan Yek Welat e” şiarıyla düzenlenen konferansa Berlin, Hamburg, Dortmund ve Frankfurt başta olmak üzere birçok kentten yaklaşık 200 öğrenci genç katıldı. Etkinlikte Kürdistanlı öğrencilerin yanı sıra enternasyonalist gençler de yer aldı.
Aula Des Collegium Academicum’da gerçekleştirilen konferans, Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Konferansın moderatörlüğünü yapan Milan Drücke ve Lezin Barış, Kürdistan’daki siyasi gelişmeler, özel savaş politikaları ve diasporadaki örgütlenme sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Konferans kapsamında dört ayrı atölye ve komisyon çalışması düzenlendi. Ekoloji Komisyonu’nda doğa talanı ve savaş politikalarının ekoloji üzerindeki etkileri tartışılırken, Hînara EV tarafından yürütülen Mitoloji ve Din Komisyonu’nda Mezopotamya halklarının inanç sistemleri ve kadın öncülüğündeki kültürel miras ele alındı.
Hêvî İnisiyatifi tarafından düzenlenen oturumlarda asimilasyon politikalarının gençler üzerindeki etkileri değerlendirilirken, Kültür Komisyonu’nda müzik, edebiyat, tiyatro ve folklor alanındaki çalışmalar tartışıldı.
Konferansta konuşan Müslüm Örtülü, son yüz yıldaki Kürt isyanlarının tarihsel gelişimini değerlendirerek geçmiş deneyimlerden çıkarılacak derslere dikkat çekti. Nilüfer Koç ise mevcut siyasal süreç, Rojava’daki gelişmeler ve Kürt gençliğinin tarihsel rolüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Önder Apo’nun başlattığı Barış ve Demokratik Toplum sürecinin Ortadoğu halkları açısından yeni bir demokratik çözüm perspektifi sunduğuna işaret eden Nilüfer Koç, bu süreçte Kürt gençlerinin örgütlü mücadele, toplumsal dayanışma ve demokratik siyasetin geliştirilmesi konusunda önemli sorumluluklar taşıdığını ifade etti. Nilüfer Koç, ayrıca Rojava’da ortaya çıkan demokratik sistemin, halkların birlikte yaşam modeli açısından önemli bir deneyim sunduğunu vurguladı.
Yoğun tartışmaların ardından konferans, yerel müzik gruplarının dinletileri ve çekilen halaylarla sona erdi. Katılımcılar, etkinliğin Kürt gençliği arasında birlik ve dayanışma ruhunu güçlendirdiğini ifade etti.
Source: ANF News