Amed’de barış için yürüyüş: Süreç yasal ve hukuki zemine kavuşmalı

amed’de-baris-icin-yuruyus:-surec-yasal-ve-hukuki-zemine-kavusmali

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Barış ve Demokratik Toplum Süreci kapsamındaki talepleri için, “Barış için adım at” şiarıyla yürüyüş düzenledi. Rezan’da (Bağlar) bulunan 5 No’lu Cezaevi önünden başlayan yürüyüşe, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğlulları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar, Keskin Bayındır, Demokratik Birlik İnisiyatifi Eşsözcüsü Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Meral Danış Beştaş, İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan’ın yanı sıra binlerce kişi katıldı.

Yürüyüş boyunca Önder Apo’nun fotoğraflarının yer aldığı bayraklar taşınırken, “Şimdi özgür Önderlikle buluşma zamanı”, “Hemen şimdi özgürlük hemen şimdi barış” pankartları açıldı. Katılımcılar sık sık “Bijî Serok Apo”, “Jin, jiyan, azadî”, “Bijî aşitî” sloganları attı. Yürüyüş boyunca Öcalan için yazılan şarkılar Amed sokaklarında yankılandı.

Havanın kararmasıyla birlikte katılımcılar telefon ışıklarıyla yürüyüşe devam ederken, Barış Anneleri’nin en önde yer aldığı kortej, Ofis Semti’nde AZC Plaza önünde sona erdi.

Burada konuşan DBP Amed İl Eşbaşkanı Ahmet Doğan, “Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yürüyoruz. Hâlâ onun fotoğrafına tahammül edilmiyor. Bu barış isteyen halka tahammül edilmeli. Ortadoğu’da savaş ve kriz var. Türkiye’nin eline bir fırsat geçti, bu fırsat Kürt Halk Önderi ile değerlendirilebilir” dedi.

‘HİÇ KİMSE BU SÜRECİ HEBA ETMEMELİ’

Ardından konuşan Tülay Hatimoğulları, Barış Anneleri’ne hitaben yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Barış Anneleri asla barış demekten vazgeçmedi. Barış tülbentlerinizle Ankara’ya gittiniz, vazgeçmediniz. Beyaz tülbentlerinizle ‘Barış için adım at’ dediniz. Barış Anneleri’ne binlerce kez selam olsun. Amed’den Ankara’ya, İstanbul’a, Wan’a, Hakkari’ye Türkiye’nin dört bir yanında barış sevdalıları ‘Barış için adım at’ yürüyüşünde. Şu an yürüyüşte olan herkese binlerce kez selam olsun, talebiniz kutlu olsun.”

Tülay Hatimoğulları, Önder Apo’nun “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”na işaret ederek, çağrı sonrası atılan adımları hatırlattı:

“Kürt sorunu bu ülkenin yüz yıllık sorunu. Yüz yıldır inkâr ve yok sayma politikaları var. Ancak Kürt halkı 50 yıllık mücadelesiyle ‘biz varız’ dedi. 4 parça Kürdistan’da örgütlenerek varlığını ortaya koydu. Sayın Öcalan’ın çağrısı Türkiye açısından tarihi bir anlam taşıyor. Süreçte bazı tıkanmalar olduğunu görüyoruz. Biz DEM Parti olarak bu sürecin tarihi öneminin farkındayız. Bu süreci hiç kimse heba etmemeli, tıkamamalı.”

‘SÜREÇ YASAL ZEMİNE KAVUŞMALI’

Tülay Hatimoğulları konuşmasının devamında barış sürecine ilişkin talepleri şöyle sıraladı:

“Öncelikle süreç yasal ve hukuki zemine kavuşmalı. Mutlaka çerçeve yasa acilen çıkarılmalı. Sembolik değil, içeriği güçlü bir yasa olmalı. Sayın Abdullah Öcalan’ın statüsü tanımlanmalı, özgür çalışabileceği koşullar oluşturulmalı. Kayyum rejimi kaldırılmalı, seçilmişler görevlerine iade edilmeli. AİHM kararları uygulanmalı.”

Tülay Hatimoğulları, bölgenin tarihsel çeşitliliğine de dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bu coğrafya Kürt, Türk, Arap, Fars, Ermeni ve birçok halkın ortak yaşam alanıdır. Medeniyetlerin beşiğidir. Burada barışa güçlü bir imza atabiliriz.”

‘BARIŞ EN GÜÇLÜ SEÇENEKTİR’

Konuşmasının sonunda bölgesel gelişmelere ve toplumsal ihtiyaçlara dikkat çeken Tülay Hatimoğulları: “Her yerde savaş ve kriz var. Doğu Akdeniz’den Kıbrıs’a kadar bölgede gerilimler artıyor. Türkiye’nin barışa ihtiyacı var. Ekonomik krizle mücadele için de barış gerekiyor. İşçiler, kadınlar, gençler barış istiyor. Barış için en güçlü adımlarımızı atalım. Yaşasın barış” ifadelerini kullandı.
         

Source: ANF News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

mt-sample-background

© 2024 Egerin. All rights reserved.

Scroll to Top

Subscribe to receive News in Email

* indicates required

Intuit Mailchimp