Mûş’un Gimgim (Varto) ilçesine bağlı Xwarik köyü sınırlarında yapılması planlanan Jeotermal Enerji Santrali’ne (JES) karşı başlatılan çadır nöbeti 21’inci gününde de devam etti.
Gimgim Ekoloji Platformu Gençlik Meclisi öncülüğünde sürdürülen nöbet alanının girişine “Varto JES istemiyor” pankartı asılırken, çadırlara ise “Varto halkı jeotermal enerji santrali istemiyor. Suyuma, toprağıma dokunma” ve “Doğamızı, inancımızı, geleceğimizi savunuyoruz” yazılı pankartlar yerleştirildi.
Olumsuz hava koşullarına rağmen yurttaşların dayanışma ziyaretleri gün boyunca sürdü.
Nöbete Kêçan köyünden katılan Ali Hasan Akmut, topraklarını korumak için nöbette olduklarını belirterek, “Topraklarımıza sahip çıkmazsak devlet bölge halkını göçe zorlayacak. Sonuna kadar mücadele ve direnişe devam edeceğiz. Bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşıldığı için bu projenin yaşam alanlarımıza zarar vereceğini biliyoruz” dedi.
Goşkar Köyü Ekoloji Derneği Başkanı Rıza Altun da geçmişte köylerinde planlanan baraj projesine engel olamadıklarını hatırlatarak, geçen yıl inanç suyu olarak gördükleri Avasipî için mücadele yürüttüklerini söyledi.
Sermayenin Gimgim topraklarına yöneldiğini ifade eden Altun, “Gözleri doymuyor. Ancak halk olarak mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Sermayeyi topraklarımızdan def edene kadar durmayacağız” diye konuştu.
Projeden etkilenen 16 köy arasında oluşturulan nöbet listesi kapsamında, 25 Mayıs’a kadar sürecek nöbeti Kêçan ve Goşkar köyü sakinleri devraldı.
Source: ANF News