ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), pazartesi günü yaptığı açıklamada İran’ın güneyindeki bazı askeri hedeflere yönelik saldırılar düzenlediklerini duyurdu. Açıklamada, ABD askerlerinin güvenliğini tehdit eden unsurların hedef alındığı ifade edildi.
CENTCOM tarafından yayımlanan bildiride, “ABD güçleri bugün İran güçlerinden kaynaklanan tehditlere karşı birliklerimizi korumak amacıyla güney İran’da meşru müdafaa saldırıları gerçekleştirdi. Hedefler arasında füze fırlatma sahaları ile mayın yerleştirmeye çalışan İran’a ait tekneler bulunuyordu” denildi.
ABD ordusu ayrıca, devam eden ateşkes sürecinde “itidal gösterdiklerini” savundu.
MÜZAKERE MESAJLARI
Saldırılar, Washington ile Tahran arasında son günlerde yeniden hız kazanan diplomatik temasların gölgesinde gerçekleşti. Taraflar, olası bir anlaşma için görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini duyurmuştu.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Hindistan’ın Jaipur kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, İran ile anlaşma ihtimalinin hâlâ masada olduğunu söyledi.
Rubio, “Bugün Katar’da bazı görüşmeler yapıldı. İlerleme sağlayıp sağlayamayacağımızı göreceğiz. Görüşmeler büyük ölçüde ilk metnin tam ifadeleri etrafında dönüyor, bu nedenle birkaç gün sürebilir” dedi.
ABD Başkanı’nın anlaşma konusunda istekli olduğunu belirten Rubio, “Ya bir anlaşma yapılacak ya da hiç anlaşma olmayacak” ifadelerini kullandı.
TRUMP: İRAN ASLA NÜKLEERE SAHİP OLMAYACAK
ABD Başkanı Donald Trump ise 25 Mayıs’ta Arlington Ulusal Mezarlığı’nda düzenlenen Memorial Day töreninde İran’a ilişkin sert mesajlar verdi.
Trump, İran’la süren çatışmalarda yaşamını yitiren 13 ABD askerini anarak, bu kayıpların İran’ın nükleer silaha ulaşmasını engellemek için verildiğini söyledi.
ABD Başkanı konuşmasında, “İran hiçbir zaman nükleer silaha sahip olmayacak” ifadelerini kullandı.
OLASI ANLAŞMANIN AYRINTILARI
ABD ile İran arasında olası bir anlaşmaya dair detaylar da netleşmeye başladı. İran tarafı, mevcut müzakerelerde nükleer dosyanın “şimdilik” doğrudan yer almadığını, bunun ayrı görüşmelerde ele alınacağını savunuyor.
Buna karşın, Amerikan basınına göre uzun vadeli müzakerelerin merkezinde Tahran’ın yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stokundan vazgeçmesi yer alacak.
Öte yandan savaşın başlamasından bu yana İran’ın fiilen kontrol altında tuttuğu Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması da kritik başlıklardan biri olarak öne çıkıyor. Trump, hafta sonu yaptığı açıklamada boğazın yeniden açılmasını öngören “büyük ölçüde müzakere edilmiş” bir uzlaşmadan söz etti. Ancak İran medyası, geçiş üzerindeki kontrolün Tahran’da kalacağını belirtiyor.
Tahran yönetimi ayrıca ABD yaptırımları nedeniyle dondurulan İran varlıklarının serbest bırakılmasını anlaşmanın ön şartlarından biri olarak gündemde tutuyor. İranlı yetkililer, ilk aşamada bazı fonların serbest bırakılmaması halinde anlaşmanın mümkün olmayacağını ifade ediyor.
Source: ANF News