AKPM heyeti Ankara’da: ‘Umut hakkı’ hukuki zorunluluktur

akpm-heyeti-ankara’da:-‘umut-hakki’-hukuki-zorunluluktur

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Birleşik Sol Grubu (UEL) heyeti, Abdullah Öcalan’ın statüsü, “umut hakkı” ve Türkiye’de devam eden Barış ve Demokratik Toplum Süreci kapsamında Ankara’da bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Heyet ilk olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanması talebiyle Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Başvurunun ardından heyet üyeleri bakanlık önünde bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada özellikle AKPM Birleşik Avrupa Solu (UEL) Eş Başkanı ve Kıbrıs AKEL Milletvekili George Loucaides, AKPM-UEL Grubu Eş Başkanı ve ERC’den İspanya Senato Üyesi Laura Castel, AKPM-UEL Grubu Başkan Yardımcısı ve Boyun Eğmeyen Fransa Grubundan Fransa Senato Üyesi Emmanuel Fernandes, Onursal AKPM Başkanı Tiny Fox ile AKPM UEL Grubu Sekreteri Anna Kolotova yer aldı. 

‘TALEPLERİMİZE HENÜZ YANIT VERİLMEDİ’

Açıklamada, Önder Apo’nun yanı sıra önceki dönem HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ı ziyaret etmek için ilgili kurumlara başvurular yapıldığı belirtildi.

Aynı kapsamda Adalet Bakanlığı’ndan da randevu talep edildiği ifade edilen açıklamada, şimdiye kadar resmi başvurulara herhangi bir yanıt alınamadığı kaydedildi.

‘BARIŞ SÜRECİ TARİHİ BİR FIRSAT’

Heyet, Türkiye’de devam eden Barış ve Demokratik Toplum Süreci’ni yakından takip ettiklerini belirterek, kalıcı barışın yalnızca Türkiye için değil, Avrupa ve Ortadoğu açısından da önemli sonuçlar doğuracağını ifade etti.

Açıklamada, savaşların ve yeniden silahlanma politikalarının gündemde olduğu bir dönemde Türkiye’de barışa yönelik her adımın desteklenmesi gerektiği vurgulanırken, sürecin tüm taraflarına kararlılıkla ilerleme çağrısı yapıldı.

‘ABDULLAH ÖCALAN’IN KOŞULARI DÜZENLENMELİ’

Heyet, Önder Apo’nun cezaevi koşullarının barış sürecini kolaylaştıracak ve müzakere ortamını güçlendirecek şekilde geliştirilmesini desteklediklerini belirtti. 

Açıklamada, “Türkiye’nin demokratikleşmesini ve bölgesel istikrarın kalıcı olarak tesis edilmesini sağlayacak olan Barış ve Demokratik Toplum Süreci’nin tüm taraflarına, bu girişimi kararlılık ve sorumlulukla ilerletmeye devam etmeleri çağrısında bulunuyoruz. Bu bağlamda, Sayın Öcalan’ın hapis koşullarının bu sürecin ilerlemesini kolaylaştıracak ve barış umutlarını güçlendirecek şekilde evrilmesini güçlü bir şekilde destekliyoruz” denildi. 

Açıklamada, Önder Apo hakkında AİHM tarafından verilen “umut hakkı”nın uygulanması çağrısı yapılırken şu vurguda bulunuldu: “Sayın Öcalan hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen ‘umut hakkı’ kararının en kısa sürede uygulanmasının hukuki bir zorunluluk olduğunun altını çiziyoruz.”

DEMİRTAŞ VE KAVALA KARARLARI 

Heyet ayrıca AİHM’in Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala hakkında verdiği kararların da uygulanması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin ek adımlarına gerek kalmadan uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği vurgulandı.

GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK

AKPM Birleşik Sol Grubu, Türkiye Büyük Millet Meclisi başta olmak üzere ilgili devlet kurumlarının ve Avrupa Konseyi’nin sürece somut katkı sunmasının önemli olduğunu belirtti.

Heyet, Ankara’daki açıklamanın ardından, temaslarını sürdürmek üzere Tülay Hatimoğulları ile görüşmek için DEM Parti Genel Merkezi’ne geçti. UEL Grubu, AKPM’nin sürece uluslararası düzeyde destek vermesi amacıyla tüm taraflarla görüşmelerini sürdüreceğini açıkladı.

Source: ANF News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

mt-sample-background

© 2024 Egerin. All rights reserved.

Scroll to Top

Subscribe to receive News in Email

* indicates required

Intuit Mailchimp