İkinci gün programı kapsamında Kadınlar Geleceğini Örüyor Ağı’ndan Zîlan Diyar, Dünya Kadın Konfederalizmi esaslarına ilişkin kapsamlı bir sunum yaptı.
Zîlan Diyar konuşmasında, konferans boyunca paylaşılan deneyimlerin ortak bir direniş ve acı hafızasına işaret ettiğini belirtti.
İşgal, talan ve kriminalizasyon politikalarının yalnızca Kürdistan’da değil, dünyanın farklı coğrafyalarında da benzer biçimde yaşandığını vurgulayan Zîlan Diyar, Kürdistan’da köy yakmalar, göçler ve kültürel asimilasyon politikalarına dikkat çekti. Efrîn’de zeytin ağaçlarının sökülmesi ve Rojava’daki saldırılar gibi örnekler üzerinden ekolojik ve demografik yıkımı hatırlattı.
Kadın mücadelesinin enternasyonal bir karakter taşıdığını belirten Zîlan Diyar, Alina, Ronahi, Amara ve Sara gibi isimlerin mücadelenin evrensel değerini temsil ettiğini söyledi.
Diyar, “Mücadelenin bu fikirlerini konfederalizm adı altında birleştirmek istiyoruz. Her yerde buna ihtiyaç var. Bunu ilk deneyen ya da öneren biz değiliz. Ama neden kadınların girişimleri tarihte başarıya ulaşamadı; bunun üzerinde düşünmemiz gerekiyor” dedi.
Zîlan Diyar, kadınlar arasında rekabet yaratmaya çalışan sisteme karşı dayanışma ve yoldaşlığın güçlendirilmesi çağrısında bulundu.
Konuşmasında “banyan ağacı” metaforunu kullanan Diyar, kadın konfederalizminin her temas ettiği yerde kök salan ve yayılan bir ağ olduğunu belirterek, güven, umut ve ortak ruhla hareket edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Diyar, “Ortak ruhu yaratırsak her arkadaş konfederalizmin bir hücresi olabilir. Önemli olan bunun ruhudur. Bunun üzerinde düşünecek ve doğmatik yaklaşmayacağız. Değiştirdiğimiz ve değiştireceğiz, yapmamız gerekenler üzerinde düşüneceğiz. Birlikte yapacağımız bu yürüyüşte mutlak eşitlikle yaklaşmayacak, hiç kimsenin arkada kalmasına, kopmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Sunumun ardından Somali kadın hareketleri tarafından gönderilen görüntülü mesaj izlendi. Daha sonra ekonomi, kültür, sağlık, öz savunma, eğitim, iletişim-medya, kadın konfederalizmi ve jineoloji başlıklarında çalışma grupları oluşturuldu. Farklı mekânlarda sürdürülen tartışmaların sonuçlarının derlenerek konferans delegelerine sunulması planlanıyor.
Source: ANF News