Belçika’da bütçe krizi: Başbakan istifasını Kral’a sundu

belcika’da-butce-krizi:-basbakan-istifasini-kral’a-sundu

Belçika’da hükümetin bütçe müzakerelerinde yaşanan anlaşmazlık siyasi krize yol açtı. Koalisyon ortaklarının 2027 federal bütçesi üzerinde uzlaşamaması üzerine Başbakan Bart De Wever, pazartesi sabahı istifasını Kral Philippe’e sundu.

Kraliyet Sarayı tarafından yapılan açıklamada, Kral’ın istifa konusunda kararını ertelediği ve salı gününden itibaren çoğunluğu oluşturan koalisyon partilerinin başkanlarıyla görüşmelere başlayacağı belirtildi.

Açıklamada, ülkenin mevcut sorunlara yanıt verebilecek güvenilir bir bütçeye sahip olması konusunda anlaşma sağlanamamasından üzüntü duyulduğu ifade edildi. Belçika’nın uzun süreli bir siyasi krizi kaldıramayacağı vurgulanırken, tüm taraflara genel çıkarları ve uzlaşmayı ön planda tutma çağrısı yapıldı.

Kral Philippe’in Bart De Wever’i cuma günü yeniden kabul edeceği bildirildi.

10 MİLYAR EUROLUK TASARRUF PLANINDA ANLAŞMAZLIK

Koalisyon ortakları, pazar gecesinden pazartesiye uzanan görüşmelerde 2027 federal bütçesi konusunda anlaşmaya varamadı. Anlaşmazlığın merkezinde, De Wever’in 2029 yılına kadar gerçekleştirilmesini istediği 10 milyar euroluk bütçe tasarrufu bulunuyor.

Şubat 2025’ten bu yana merkez sağ çizgideki beş partili koalisyon hükümetine başkanlık eden De Wever, Belçika’nın gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 5’ini aşan bütçe açığını azaltmayı hedefliyor.

Tasarruf planının ağırlıklı olarak kamu harcamalarının, özellikle sağlık alanındaki harcamaların azaltılmasına dayanması öngörülüyor. Gelirleri artırmaya yönelik olduğu iddiasıyla alınmak istenen önlemler arasında ise KDV artışı da bulunuyor.

Ancak koalisyon ortaklarından Frankofon liberal Reform Hareketi (MR), yeni vergi artışlarına kesin biçimde karşı çıkıyor. MR, vergi yükünün artırılmasının enflasyonu daha da yükselteceğini savunuyor.

SENDİKALARIN BASKISI ALTINDA BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ

Bütçe müzakereleri, aylardır kemer sıkma politikalarına karşı eylemler düzenleyen sendikaların baskısı altında sürüyor. De Wever ise şu ana kadar yeni bir bütçe üzerinde anlaşma sağlanamaması durumunda mevcut bütçenin geçici olarak devam ettirilmesi anlamına gelen “geçici on ikide birler” uygulamasına dayalı acil bütçe seçeneğini kabul etmedi.

Belçika’da benzer bir bütçe anlaşmazlığı yaklaşık bir yıl önce de yaşanmış, De Wever’in sunduğu istifa Kral tarafından kabul edilmemişti.

Source: ANF News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

mt-sample-background

© 2024 Egerin. All rights reserved.

Scroll to Top

Subscribe to receive News in Email

* indicates required

Intuit Mailchimp