Yazılı bir açıklama yapan Emek Komisyonu, 8 Kasım 2025’te Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde, Ravive Kozmetik’e ait parfüm dolum imalathanesinde çıkan yangında 3’ü çocuk 7 işçi yaşamını yitirdi, 6 işçi yaralandı. Aradan bir yıl geçti. Ancak kaybettiğimiz 7 emekçinin aileleri için acı dinmediği gibi adalet arayışı da henüz karşılığını bulmadı” diye hatırlattı.
Açıklamada “Dilovası’nda yaşananlar bir iş kazası değil, işçi sağlığını ve yaşam hakkını hiçe sayan üretim anlayışının, denetimsizliğin ve sermayenin sınırsız kâr hırsının sonucudur. Çocukların güvencesiz koşullarda çalıştırıldığı, iş güvenliği önlemlerinin bulunmadığı iddia edilen bir işyerinde yaşanan bu felaket, çalışma yaşamındaki sömürünün ve denetim mekanizmalarındaki ağır sorunların boyutunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.” diye belirtildi.
Aradan geçen bir yılda adalet mücadelesi veren ailelerin taleplerinin hala karşılanmadığını belirten DEM Parti, “Yakınlarını kaybeden ailelerin talebi açıktır: Sorumluluğu bulunan herkes yargılanmalı, hiçbir sanık ayrıcalıklı muamele görmemeli ve adalet bütün yönleriyle sağlanmalıdır. Bu dava yalnızca işverenlerin değil, ruhsatsız faaliyet gösterdiği belirtilen bir işyerinin nasıl çalışmaya devam edebildiğinin, denetim görevini yerine getirmesi gereken kamu kurumlarının ve görevlilerinin sorumluluğunun da ortaya çıkarılması gereken bir davadır. Sorumluluk yalnızca birkaç kişiyle sınırlandırılamaz” ifadelerini kullandı.
Açıklamada, “Güvencesiz ve kayıt dışı çalışmaya son verilmeli, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı, bağımsız ve etkin denetim mekanizmaları kurulmalıdır” çağrısı yapıldı.
Dilovası’nda yaşamını yitiren 7 emekçiyi saygıyla anan ve ailelerinin adalet mücadelesini sahiplenen DEM Parti, “Ailelerin acısını tahliyelerle büyüten değil, adaletle hafifleten bir hukuk düzeni istiyoruz. Bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.
Source: ANF News