Grève Féministe platformu tarafından yayımlanan ortak açıklamada, 8 Mart’ın yalnızca sembolik bir gün değil, eşitsizliklere karşı mücadele günü olduğu vurgulandı.
‘HAYATIN HER ALANINDA GREVE’
Açıklamada, kadınların üretimden bakım emeğine kadar toplumun her alanında belirleyici rol oynadığına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:
“Kadınlar işyerlerinde üretimi durdurmalı, evlerde görünmeyen emeği askıya almalı ve sokakları doldurmalıdır. Çünkü kadınlar durursa hayat durur.”
Platform, grevin yalnızca ücretli emekle sınırlı olmadığına özellikle vurgu yaparak; ev içi emek, bakım emeği ve duygusal emeğin de politik bir mesele olduğunu belirtti.
GENİŞ KATILIMLI PLATFORM
Çağrı; CGT, FSU, Solidaires, ActionAid France, TJK-F ve Collectif National pour les Droits des Femmes’in de aralarında bulunduğu çok sayıda örgüt tarafından imzalandı.
Platform, açıklamasında özellikle şu sorunlara dikkat çekti:
- Kadınların erkeklere göre ortalama yüzde 20 daha az ücret alması
- Yarı zamanlı ve güvencesiz işlerde kadınların yoğunluğu
- Bakım yükünün büyük ölçüde kadınların omuzlarında olması
- Emeklilik reformlarının kadınları daha fazla etkilemesi
AŞIRI SAĞA VE SAVAŞA KARŞI
Açıklamada yalnızca ekonomik talepler değil, politik uyarılar da yer aldı. Metinde; Avrupa’da aşırı sağın yükselişinin kadın haklarını tehdit ettiği, militarist politikaların toplumsal eşitsizlikleri derinleştirdiği ve kriz dönemlerinde ilk olarak kadınların haklarının hedef alındığı vurgulandı.
Göçmen, mülteci, siyah ve yoksul kadınların çoklu ayrımcılıkla karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.
ULUSLARARASI DAYANIŞMA VURGUSU
Çağrıda küresel feminist dayanışmaya da geniş yer verildi. İran, Filistin, Afganistan ve Ukrayna’daki kadınların direnişine selam gönderilerek, “Dünyanın dört bir yanında kadınlar baskıya, savaşa ve gericiliğe karşı direniyor. Mücadelemiz uluslararasıdır” denildi.
Ayrıca Rojava’daki kadın özgürlük mücadelesinin küresel feminist hareket için ilham kaynağı olduğu belirtildi.
TEMEL TALEPLER
Platformun 8 Mart için öne çıkardığı talepler şöyle sıralandı:
- Eşit işe eşit ücret
- 60 yaşında emeklilik hakkı
- Haftalık 32 saat çalışma süresi
- Sosyal konutların artırılması
- Kürtaj hizmetlerine erişimin güvence altına alınması
- Kadına yönelik şiddete karşı kapsamlı yasa
PARİS’TE EYLEM PLANI
Paris’te 8 Mart günü sabah saatlerinden itibaren etkinlikler başlayacak. Toplanma noktası olarak Place de la Bataille de Stalingrad açıklandı.
Program kapsamında sabah saatlerinde “Kadın köyü”, stantlar ve paneller düzenlenecek. Saat 14.00’te ise kitlesel yürüyüş başlayacak. Yerel feminist kolektifler gün boyunca forumlar, atölyeler ve dayanışma etkinlikleri gerçekleştirecek.
Platform açıklaması şu sözlerle sona erdi: “Patriyarkaya, kapitalizme, aşırı sağa ve eşitsizliğe karşı 8 Mart’ta feminist grevdeyiz. Sokaklarda, işyerlerinde ve hayatın her alanında mücadele edeceğiz.”
Source: ANF News