Tahran’da başlayıp ülke geneline yayılan protestolar 53’üncü gününe girerken, 7-8 Ocak’ta hayatını kaybedenler için 40’ıncı gün anmalarında rejim karşıtı sloganlar atıldı. Bazı kentlerde grev çağrıları karşılık buldu, aileler adliye önlerinde toplandı.
- ANF
- HABER MERKEZİ
- Çarşamba, 18 Şubat 2026, 17:55
Tahran’da 28 Aralık 2025’te başlayarak İran ve Rojhilat’ın birçok kentine yayılan protestolar 53’üncü gününde devam ediyor. Protestoların kitleselleştiği 7-8 Ocak tarihlerinde güvenlik güçlerinin ateşli silah kullandığı ve çok sayıda protestocu katledildi.
Katledilenler için 17-18 Şubat tarihlerinde 40’ıncı gün anmaları düzenlendi. İran ve Rojhilat genelinde mezarlıklara giden binlerce kişi anma törenleri gerçekleştirirken, bazı kentlerde yürüyüşler düzenlendi. Anmalara katılanlar, yaşamını yitiren yakınlarının fotoğraflarını taşıdı; sık sık İran lideri Ali Hamaney aleyhine sloganlar atıldı.
Öte yandan çok sayıda aile, tutuklanan yakınları için kentlerdeki adliye binaları önünde toplandı. Yargılamaların sürdüğü ülkede ailelerin, hapishanelerde yaşanabilecek hak ihlalleri ve idam cezalarına ilişkin endişe taşıdığı aktarıldı.
Gün içinde öne çıkan gelişmeler şöyle:
- İran genelinde 40’ıncı gün anmaları kapsamında yapılan grev çağrısına bazı esnaflar destek verdi. İlam vilayetine bağlı Dehloran kentinde pazarcı ve tüccarların kepenk kapattığı bildirildi.
- Ocak ayındaki protestolarda Alborz eyaletine bağlı Heştgerd’de katledilen Mehran ve Abdolali Salimi için 40’ıncı gün anması düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı törende rejim karşıtı sloganlar atıldı.
- Razavi Horasan eyaletine bağlı Goçan kentinde 8 Ocak’ta katledilen Javidnam Yousef Bakhshi mezarı başında anıldı. Anmada konuşan annesi, farklı kimliklere vurgu yapan ve “Başım dik” sözleriyle biten bir konuşma yaptı.
- İlam eyaletine bağlı Murmuri ilçesinde internet erişiminin kesildiği ve protestocuların ilçe karakoluna eylem düzenlediği iddia edildi. İlçede güvenlik güçlerinin silah kullandığı, ölü ve yaralı sayısının netleşmediği öne sürüldü.
- Tahran Eyaleti’ne bağlı Şehriyar kentinde askeri mühimmat ve yakıt depolarında patlamalar yaşandığına dair yerel kaynaklardan bilgiler aktarıldı. Tahran’daki Chaharsoo Çarşısı esnafının da greve giderek kepenk kapattığı bildirildi.
- Abdanan’da protestolarda tutuklananların aileleri adliye binası önünde “adalet nöbeti” tuttu. Kentte genel grevin sürdüğü ifade edildi.
Source: ANF News