İsveç’in Örebro kentinde, Kürt ve İsveçli kurumlar ile siyasi partilerin iş birliğiyle “Ortadoğu’da kalıcı bir barışın imkanları ve önündeki engeller” başlıklı konferans düzenlendi. Etkinlik,Örebro Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti, Birleşmiş Milletler İsveç Federasyonu, Kurdiska Hem, Verdandi ve ABF Halk Eğitim Merkezi’nin katkılarıyla gerçekleştirildi.
Gazeteci Kurdo Baksi’nin moderatörlüğünde başlayan konferansın açılışında Örebro Belediyesi temsilcileri söz aldı. Ardından Denis Begic, Kürtlerin statü mücadelesini selamlayarak, bu mücadelenin Ortadoğu için demokratik bir model sunduğunu ifade etti.
KNK Dışilişkiler Komisyonu üyesi Adem Uzun, İsrail- Amerika ve İran arasındaki savaş özelinde Ortadoğu’daki krizleri ve bölgesel güçler arasındaki gerilimleri değerlendirerek, Kürtlerin “üçüncü yol” olarak tanımlanan bağımsız bir siyasi çizgi geliştirdiğini belirtti. Uzun, Kürtlerin kendi statülerini elde etme hedefi doğrultusunda bu yaklaşımın belirleyici olduğunu söyledi Adem Uzun, “Her dört parça Kürdistan’ın kendi statülerini elde etmek için üçüncü yol alternatifi ve Türkiye’de başlatılan Önder Apo’nun sunduğu demokratik toplum projesi asıl yol açıcı projedir. Bu proje aynı zamanda Orta Doğu krizine de köklü çözümler sunmaktadır” tespitinde bulundu.
Rojavalı akademisyen Omer Şêxmus ise konuşmasında Kürtlerin tarihsel olarak maruz kaldığı baskıları kronolojik olarak aktararak, buna rağmen demokrasi ve barış taleplerinden vazgeçilmediğini vurguladı. Şêxmus, “Rojava Devrimi ve Kürtlerin DAİŞ’e karşı verdikleri mücadele, insanlık tarihinin altın harflerle yazıldığı kesittir” dedi.
DEM Parti Bedlîs Milletvekili Semra Çağlar Gökalp, Türkiye’deki süreci “tarihi bir fırsat” olarak nitelendirerek, sürecin ilerlemesi için Önder Apo’nun umut hakkjı ve başmüzakereci statüsünün tanınması ve siyasi tutsakların serbest bırakılması dahil yasal ve anayasal adımların atılması gerektiğini ifade etti. Semra Çağlar Gökalp, Önder Apo’nun ortaya koyduğu perspektifin çözüm açısından önemine dikkat çekti.
Barış Forumu sözcüsü Kristina Post, barışın uzun soluklu bir süreç olduğunu ve toplumsal dönüşüm gerektirdiğini belirtirken, Stockholm Kürt Enstitüsü ve PEN İsveç sözcüsü Serkan Brusk, son 50 yıldan bu yana Kürt kültür, sanat ve edebiyatındaki gelişimlerin başta kadın özgürlüğü olmak üzere toplumsal dönüşüme katkı sunduğunu ifade etti.
Konferansta ayrıca Sol Parti adına konuşan Martha Wicklund, Kürt Özgürlük Hareketi’nin başlattığı süreci selamlayarak, Kürtlerin özellikle kadın özgürlük mücadelesiyle ortaya koyduğu değerlerin evrensel nitelik kazandığını vurguladı.
Program, atölye çalışmalarıyla devam ederken, konferansın sonuç bildirgesinin ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.
Source: ANF News