Pakistan Afganistan’a yeni hava saldırıları düzenledi: 4 sivil öldü

pakistan-afganistan’a-yeni-hava-saldirilari-duzenledi:-4-sivil-oldu

Pakistan ile Afganistan arasındaki gerilim yeniden tırmanıyor. Pakistan, 24 Eylül Perşembe günü Afganistan’daki 10 noktaya hava ve insansız hava aracı saldırıları düzenlediğini açıkladı.

Pakistan Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar, saldırıların “İHA’ların fırlatılması veya depolanması için kullanıldığı” belirtilen noktaları hedef aldığını ve operasyonların askeri tesislerle sınırlı olduğunu belirtti. 

İslamabad, saldırıları bir gün önce Afganistan topraklarından Pakistan’a gönderildiğini öne sürdüğü 23 İHA’ya karşılık olarak gerçekleştirdiğini bildirdi.

Pakistanlı bakan, Taliban yönetiminin yeni “provokatif” eylemlerinin de karşılık bulacağı uyarısında bulundu. Taliban yönetimi ise Pakistan’a yönelik İHA saldırısı düzenlediği iddiasını reddetti.

KANDAHAR’DA PATLAMA

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Pakistan saldırılarının Kandahar, Paktia ve Host vilayetlerini hedef aldığını açıkladı.

AFP’ye konuşan bir görgü tanığı, Afganistan’ın ikinci büyük kenti Kandahar’ın merkezinde şiddetli bir patlama ve ardından yangın meydana geldiğini söyledi. Kandahar, Taliban’ın lideri Hibetullah Ahundzade’nin de bulunduğu kent olarak biliniyor.

Taliban yönetimi saldırılar sonucunda 4 sivilin öldüğünü açıkladı.

GERİLİM AYLARDIR SÜRÜYOR

Bu, Pakistan’ın hafta içinde Afganistan’a düzenlediği ikinci hava saldırısı oldu. Pazartesi günü Kunar vilayetinde düzenlenen saldırılarda üç sivilin hayatını kaybettiği, Pakistan’ın ise operasyonda “terörist” olarak sunduğu 28 kişinin öldürüldüğünü açıkladığı bildirildi.

Pakistan, Afganistan’daki Taliban yönetimini, Pakistan Talibanı (TTP) bağlantılı silahlı gruplara barınak sağlamakla suçluyor. Taliban yönetimi ise bu suçlamayı reddediyor.

İki ülke arasındaki ilişkiler, Taliban’ın 2021’de yeniden iktidara gelmesinden bu yana ciddi biçimde gerildi. Çatışmaların son dönemde yeniden yoğunlaşmasıyla sınır bölgelerinde karşılıklı saldırılar yaşanırken, Pakistan’ın hava operasyonları Afganistan’ın başkenti Kabil ve Kandahar’a kadar uzandı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Ekim 2025 ile Haziran 2026 arasında Afganistan’da çatışmalar nedeniyle 499 sivil hayatını kaybetti, 1.216 sivil yaralandı.

BM ayrıca 16 Mart’ta Kabil’de uyuşturucu bağımlılarının tedavi edildiği bir hastaneye düzenlenen saldırıda en az 269 sivilin öldüğünü bildirmişti.

Pakistan ile Afganistan arasındaki karşılıklı saldırılar, iki ülke arasında daha geniş çaplı bir çatışmaya dönüşme endişelerini artırıyor.

Source: ANF News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

mt-sample-background

© 2024 Egerin. All rights reserved.

Scroll to Top

Subscribe to receive News in Email

* indicates required

Intuit Mailchimp