Suriye’de Alevilerin barışçıl eylemlerine saldırı: En az 8 kişi katledildi

suriye’de-alevilerin-bariscil-eylemlerine-saldiri:-en-az-8-kisi-katledildi

Suriye’de yaşayan Aleviler, “siyasi federalizm” ve “kendi kaderini tayin hakkı” talebiyle Lazkiye, Tartus, Ceble ve Humus kentlerinde barışçıl gösteriler düzenledi. Binlerce kişinin katıldığı eylemlere Suriye Geçiş Hükümeti’ne bağlı güçler ve destekçileri tarafından saldırı gerçekleştirildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) paylaştığı bilgilere göre, barışçıl başlayan gösteriler, güvenlik güçleri ile kendilerini “Sivil Barış Komiteleri” olarak adlandıran yönetim yanlısı milislerin organize saldırılarına sahne oldu.

Ceble kentinde Amara Kavşağı’nda toplanan kalabalığa yönetim yanlısı gruplar tarafından satır, pala ve bıçaklarla saldırı düzenlendi. Saldırıda çok sayıda gösterici ağır yaralanırken, yaralılardan birinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Lazkiye’de El-Ezher ve Ziraat kavşaklarında toplanan binlerce kişiye ise güvenlik güçlerinin ateş açtığı belirtildi. Göstericilerin üzerine araç sürülerek ezilmeye çalışıldığı, çok sayıda kişinin darp edildiği aktarıldı. Açılan ateş sonucu en az 6 kişinin yaşamını yitirdiği, onlarca kişinin yaralandığı öğrenildi.
SOHR, olayların dünya kamuoyuna yansımasını engellemek amacıyla gazetecilerin ve kayıt almaya çalışan aktivistlerin hedef alındığını, kameralara el konulduğunu duyurdu.

Gösterilerde “Alevi, Sünni, Hıristiyan, Dürzi, Kürt hepimiz kardeşiz”, “Federalizm bölünme değildir”, “Siyasi ademi merkeziyetçilik istiyoruz” ve “İç savaşa hayır” sloganları atılırken, saldırılara rağmen eylemlerin birçok kentte sürdüğü bildirildi.

ÖZERK YÖNETİM: SORUMLU GEÇİŞ HÜKÜMETİ’DİR
Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, Geçiş Hükümeti’ne bağlı silahlı grupların barışçıl gösterilere güç kullanarak müdahale etmesini kınadı. Yapılan açıklamada, sahil kentleri ve bazı iç bölgelerde yaşanan olaylardan duyulan endişe dile getirilerek, sivillerin yaşamını yitirmesi ve yaralanmasına yol açan müdahalelerin Suriyelilerin meşru ve barışçıl protesto hakkının açık ihlali olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Geçiş Hükümeti yetkililerinin kaosu derinleştiren, nefret ve mezhepçiliği körükleyen uygulamalardan sorumlu olduğu belirtilerek, bu tutumun Suriye’nin güvenliğini ve istikrarını hedef alan güçlere hizmet ettiği ifade edildi.

Özerk Yönetim, saldırıların ulusal diyalog ve uzlaşı çabalarını baltaladığını, demokratik ve merkezi olmayan bir Suriye inşa etme fırsatlarını ortadan kaldırdığını kaydetti. Açıklamanın sonunda tüm Suriyelilere ve ulusal güçlere, nefret ve provokasyondan uzak durarak diyalog ve karşılıklı kabul temelinde kapsamlı bir siyasi çözüm için birlikte çalışma çağrısı yapıldı.

Source: ANF News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

mt-sample-background

© 2024 Egerin. All rights reserved.

Scroll to Top

Subscribe to receive News in Email

* indicates required

Intuit Mailchimp