YJK-E’den 71 yaşındaki aktivistin tutuklanmasına tepki

yjk-e’den-71-yasindaki-aktivistin-tutuklanmasina-tepki

Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E), Alman polisinin sabah saatlerinde 71 yaşındaki Zübeyde Akmeşe’nin evine baskın düzenleyip cezaevine konulmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Alman polisinin sabahın erken saatlerinde Zübeyde Akmeşe’nin evine düzenlenen operasyon ve ardından gelen tutuklama kararının yalnızca bireysel bir hukuki süreç olarak değerlendirilemeyeceğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu gelişme, Almanya’nın özellikle Kürt kadınlarının politik faaliyetlerine yönelik giderek artan baskıcı ve kriminalize edici yaklaşımının açık bir göstergesidir” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE YÖNELİK CİDDİ BİR TEHDİT

“71 yaşında bir kadın olan Zübeyde Akmeşe’nin gözaltına alınması ve tutuklanması, kamuoyuna herhangi bir somut gerekçe sunulmadan gerçekleştirilmiştir. Yaşamının büyük bir bölümünü Kuzey Kürdistan’da devlet baskısı ve faşizan politikalar altında geçirmiş, bu nedenle ülkesini terk ederek Almanya’ya sığınmak zorunda kalmış bir kadının bugün aynı baskıcı zihniyetle yeniden karşı karşıya bırakılması kabul edilemez. Bu tutuklama, Almanya’nın kendisini “hukuk devleti” olarak tanımlayan söylemiyle açık bir çelişki içerisindedir. Yaşlı bir kadının hedef alınması, devletin gücünü değil, aksine siyasal olarak ne denli zayıf ve tahammülsüz olduğunu göstermektedir. Politik düşüncelerinden dolayı insanların kriminalize edilmesi, demokratik değerlerle bağdaşmadığı gibi, ifade özgürlüğüne yönelik ciddi bir tehdittir. Ki son dönemlerde bu baskıcı zihniyetini Kürt yurtsever kadın hareketine karşı önemli ölçüde arttırarak algı operasyonu yaratmaya çalışmaktadır.

KÜRT KADINLARIN POLİTİK ÇALIŞMALARI KRİMİNALİZE EDİLİYOR

Bu tabloyu daha da çarpıcı kılan ise, sistemin özellikle kadın aktivistleri hedef alıyor olmasıdır. Erkek egemen devlet aklı, kadınların örgütlü ve mücadeleci kimliğini bir tehdit olarak görmekte; bu nedenle Kürt kadınlarının politik çalışmaları sistematik biçimde kriminalize edilmektedir. Dün kalemiyle kamuoyunu şekillendiren Der Spiegel gibi yayın organlarının bugün yargı tokmağının mekanizması içinde karar verici konumda olması, kastik latil zihniyetin adeta bir turnusol kağıdıdır ve hukukun tarafsızlığına olan güveni derinden sarsmaktadır.

ZÜBEYDE AKMEŞE DERHAL SERBEST BIRAKILMALI

Biz YJK-E’li Kadın Meclisleri olarak açıkça ifade ediyoruz: Zübeyde Akmeşe’nin derhal serbest bırakılması gerekmektedir. Kürt kadınlarının politik ve toplumsal mücadelesini bastırmaya yönelik bu tür uygulamalar karşısında sessiz kalmayacağız. Almanya’yı, hukukun evrensel ilkelerine bağlı kalmaya ve bu hukuksuz uygulamalara son vermeye çağırıyoruz. Bu anlamda biz kadınlar mücadelemizi yükselterek, tüm demokratik haklarımızı kullanacağımızı bir kez daha belirtiyoruz.”

Source: ANF News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

mt-sample-background

© 2024 Egerin. All rights reserved.

Scroll to Top

Subscribe to receive News in Email

* indicates required

Intuit Mailchimp