YPJ Komutanı Efrîn: Entegrasyon başlangıç, anayasal güvence şart

ypj-komutani-efrin:-entegrasyon-baslangic,-anayasal-guvence-sart

Devrimci Gençlik Hareketi (TCŞ) ve Jiyan Kadın Meclisi öncülüğünde Londra Kürt Toplum Merkezi’nde ‘Rojava ve Demokratik Toplum Süreci’ başlıklı bir buluşma düzenlendi.

Yüzlerce kişinin katıldığı buluşmaya DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez ve Rojava’dan online bağlanan YPJ Genel Komutanlık Üyesi Rohilat Efrîn katıldı. 

Etkinlik, Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Britanya TCŞ üyesi Hakan Suruç, Rojava’ya yönelik saldırılara karşı direnen savaşçıları ve onu sahiplenen Kürdistan halkını selamlayarak konuşmasına başladı. 

Suruç, Önder Apo’ya yönelik 15 Şubat Uluslararası Komplosu’nun 27’inci yılına girdiğini hatırlatarak, “Rojava, Önder Apo’nun fikirleri ile özgürlüğe yürüdü örgütlendi, ordulaştı ve devrime dönüştü. Komplocu güçler ve onların aparatları cihadist çete yapılarının Rojava’ya yönelik saldırıları, oradaki sistemedir, Önder Apo’nun fikirlerinedir. Çünkü tüm Ortadoğu’da bu kaosun ortasında halklar lehine en anlamlı, en onurlu, en özgürlükçü sistem; Rojava sistemidir. Komplocular son saldırılar ile Rojava’yı hedef haline getirdiler. Ancak, Kürdistan’ın birliği ile saldırılara karşılık verildi ve Komutan Ziyad Heleb ve Arîn Mîrkan çizgisi etrafında Rojava’da komploculara karşılık verildi. Şehitlerimizin izinde Rojava’yı savunma kararlılığımızı sürdüreceğiz” diye kaydetti. 

‘KOBANÊ’YE YÖNELİK KUŞATMA SÜRÜYOR’ 

YPJ Genel Komutanlık Üyesi Rohilat Efrîn ise, yaşanan saldırılar karşısında Rojava için ayağı kalkan Avrupa’daki Kürt halkını selamlayarak konuşmasına başladı. Kitle bu sırada ayağa kalkarak “Bijî Berxwedana Rojava” diyerek dakikalarca slogan, alkış ve zılgıtlarla karşılık verdi.

Rojava’da idari, güvenlik ve askeri alanlarda bazı adımların atılması söz konusu olduğunu ifade eden Efrîn, “Anlaşmaya göre bazı bölgelerden çekilmeleri gerekiyordu. Bazı köylerden çıktılar ancak hâlâ çıkmadıkları yerler var. Aynı şekilde Kobanê üzerindeki kuşatma, yani saldırı ve abluka kaldırılmadı” dedi.  

Bu durumun özellikle bazı askeri noktaların ve karanlık merkezlerin hala varlığını sürdürdüğünü gösterdiğini kaydeden Efrîn, çatışma ve saldırı olasılığının var olduğunu söyledi. 

KALICI BİR ÇÖZÜM İÇİN CİDDİ BİR ADIM HALA YOK

Anlaşma çerçevesinde Şam yönetimi tarafından esir alınan ve yerinden edilen sivillere dair halen bir adım atılmadığını da belirten Efrîn, kalıcı bir çözüm içeri sürecin başlatılması gerektiğini ancak henüz ciddi bir adım göremediklerini söyledi.

Hesekê Valisi’nin kendileri tarafından atanması konusundaki şartlarının kabul edildiğini aktaran Efrîn, Şam hükümetinin önce buna da ayak dirediğini ancak bugün itibarıyla resmi olarak kabul ettiğini açıkladı. 

Savunma Bakanlığı ile ilgili konularda hükümetten resmi bir geri dönüş olmadığını söyleyen Efrîn, devamla, “Yani bazı maddeler kısmen yerine getirilmiş olsa da, bizim hâlâ tereddütlerimiz ve güvensizliklerimiz var. Bu nedenle bir garantörlük mekanizmasının oluşturulması gerektiğini ifade ettik. Koalisyon güçlerinin bu süreçte rol alması, özellikle denetim ve uygulama aşamalarında yer alması gerektiğini söyledik. Ancak bu konuda henüz somut bir belge ve çerçeve ortaya konmuş değildir” bilgisini verdi.

‘KÜRTLERİN HAKLARI ANAYASAYLA GARANTİ ALTINA ALMADIKÇA GÜVEN OLUŞMAZ’

Sahada gerçek anlamda garantör olacak bir mekanizmanın oluşturulması gerektiğinin altını çizen Rohilat Efrîn, aksi takdirde sürecin zarar görebileceğini ifade etti. Yapılan entegrasyon anlaşmasını bir başlangıç olarak gördüklerini ifade eden EfrÎn, “Gerçek şu ki, Suriye anayasasında Kürtlerin hakları garanti altına alınmadığı sürece güven oluşmayacaktır. Bu nedenle anlaşma bir son değil, bir başlangıçtır. Bu başlangıcı siyasi, askeri ve genel olarak kapsamlı şekilde değerlendirmeliyiz. Biz bu süreci olumlu karşılamak istiyoruz, ancak riskler ve endişeler de vardır. Eğer halkımız bu kararlılıkla devam ederse, bu iradeyle süreci ilerleteceğimize inanıyoruz” dedi. 

‘BİRLİK İÇİNDE ROJAVA’YI SAVUNMALIYIZ’

QSD Genel Komutanı Mazlum Abdî ile Îlham Ahmed’in Mühih’teki görüşmelerine de değinen Komutan Efrîn, “Komutanlarımızın ve Almanya’daki kadrolarımızın çabaları bu süreçte artmıştır. Bu şekilde kazanımlarımızı korumak ve ilerletmek için yoğun çalışmalar yürütülmektedir. Ancak gerçekçi olmalıyız. Anlaşma yapıldı diye her şeyin bittiğini ve çözüldüğünü söyleyemeyiz. Eğer bu süreç doğru şekilde yürütülürse, dünya kamuoyu Kürtlerin özgürlüğü için daha fazla sorumluluk alabilir. Bizim için en önemli ölçüt, elde edilen kazanımların korunması ve şehitlerimizin verdiği mücadelenin boşa gitmemesidir. Bizim için önemli olan, Kürdistan’ın dört parçasının birlik içinde Rojava’yı savunmasıdır. Ancak bu şekilde Kürt halkının özgürlüğü sağlanabilir. Parçalanmışlık ve inkâr devam ettiği sürece bu mümkün değildir” dedi. 

‘ROJAVA İÇİN HERKES SORUMLULUK ALMALI’

Türkiye’deki Demokratik Toplum Süreci’ne değinen Efrîn, “Biz barışa ve çözüm sürecine inanıyoruz. Rojava’ya yönelik saldırılar bu süreci zayıflatmaktadır. Bu paradigma yıllardır toplum, demokrasi ve halkların ortak yaşamı için bir model oluşturmuştur. Bu model sadece Kürtler için değil, tüm halklar için bir örnek olmuştur. Kapitalist ve ulus-devletçi zihniyetlere karşı alternatif bir çözüm sunmuştur.

Bu nedenle bu paradigma tüm saldırılara karşı önemli bir çözüm gücüdür. Biz Kürdistan ve Rojava için herkesin sorumluluk almasını istiyoruz. Bu saldırıların durdurulması için güçlü destek gerekmektedir” diye kaydetti. 

MİLLETVEKİLİ DÜŞÜNMEZ: BİRLİK OLMALIYIZ 

DEM Parti Colemêrg Milletvekili Onur Düşünmez de şehitleri anarak konuşmasına başladı.  Kürt halkının, Rojava’ya yönelik saldırılara karşı dört parçada birlik halinde direnişe geçtiğini hatırlatan Düşünmez, “Kürdistan dört parçaya bölündü ama biz bunu biliyoruz. Bu sınırlar yapaydır ve aramıza sonradan çizilmiştir. Bugün Kürdistan’ın dört parçasından gelen halk olarak yıllardır aynı acıyı ve aynı mücadeleyi paylaşıyoruz. Eğer Kürt birliğini sağlarsak, kendi değerlerimize ve mücadelemize sahip çıkarsak, Rojava’da bedenini feda eden kahramanlarımızın emanetine sahip çıkmış oluruz. Herkes bunu bilmelidir” dedi. 

‘KÜRESEL GÜÇLER ROJAVA KARŞISINDA SESSİZ KALACAĞIMIZI SANDI’ “Yüz yıldır özgürlük için mücadele ettik, fedakârlık yaptık ve direndik” diyen Düşünmez, Kürt halkının on binlerce şehidi, sayısız fedakarlığı olduğunu ifade etti.  

Bu mücadelenin bir manifesto ve bir devrim iradesiyle bugünlere geldiğinin altını çizen Onur Düşünmez, şunları kaydetti: “52 yıldır süren bu direnişte bazen sessizlik, bazen büyük acılar yaşadık ama inancımızı kaybetmedik. Çünkü Kürt halkının mücadelesi güçlüdür ve bu güç irademizden gelir. Bugün de Rojava’da kazanımlarımızı korumak için direniyoruz. Belki ittifaklar, diyalog ve müzakereler olacak ama statümüzden vazgeçmeyeceğiz.

Kürdistan halkı özgür olacaktır. Gücümüz birliğimizdedir, irademizdedir. Rojava’da ve her yerde kazandığımız değerleri koruyacağız. Büyük fedakârlıklarla elde edilen bu kazanımların arkasında duracağız. İnancımızla, mücadelemizle ve kararlılığımızla özgürlüğe ulaşacağız. Biz kendi özgürlüğümüz ve barış için çalışıyoruz. Çünkü gerçek özgürlük, kendi kendini savunabilen ve iradesine sahip çıkan bir halkla mümkündür. Örgütlülük büyümezse kazanımlar elden gider. Eğer örgütlenirsek kazanırız. Artık bizi kandıramazlar. 52 yıldır bize diz çöktüremediler. Bakın, küresel güçler Rojava karşısında sessiz kalacağımızı sandılar. Yanıldılar ve Kürt halkı Rojava etrafında kenetlenerek tarihi bir yanıt verdi. Bu açıdan Baskı ve zulüm karşısında kahramanlarımız direnmeye devam ediyor. Halkımız her yerde sesini yükseltmeli, dayanışmayı büyütmeli ve özgürlük için mücadeleyi sürdürmelidir.”

‘BARIŞ GÜÇLÜ DİRENİŞLE GERÇEKLEŞİR’

Önder Apo’nun Demokratik Toplum Çağrısı’na vurgu yapan Milletvekili Düşünmez, “Barış bizim en büyük hedefimizdir. Ama barış, ancak güçlü bir direniş ve öz savunma ile korunabilir. Demokratik Toplum Çağrısı da tam da örgütlenerek, bilinçlenerek bu özgürlüğün, bu birliğin yolunu bizlere gösteriyor. İşte kadınların öncülüğünde gelişen özgürlük mücadelesi, bugün Rojava’da bir umut olmuştur. Kürt halkı daha fazla barış, daha fazla demokrasi ve daha fazla hak talep etmektedir. O zaman daha fazla örgütleneceğiz, daha fazla direneceğiz, geliştireceğiz, inşa edeceğiz, özgürleştireceğiz” dedi. 

Source: ANF News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

mt-sample-background

© 2024 Egerin. All rights reserved.

Scroll to Top

Subscribe to receive News in Email

* indicates required

Intuit Mailchimp